Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου!

Μέσω της ιστοσελίδας μου, μπορείτε να ενημερωθείτε για τα είδη των Ψυχολογικών Υπηρεσιών, που παρέχω καθώς και σε ποιους αυτές απευθύνονται. Επίσης, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για ποικίλα θέματα, που αφορούν στο πεδίο της Ψυχοθεραπείας και της Συμβουλευτικής, αλλά και για σύγχρονα κοινωνικά θέματα, που μπορεί να απασχολούν εσάς ή κάποιον δικό σας.Συχνές ερωτήσεις


Τι είναι ψυχολόγος;
  Ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας, που έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Έχει εκπαιδευτεί θεωρητικά στις βασικές έννοιες και θεωρίες, που αφορούν σε όλους τους κλάδους της ψυχολογίας. Αυτοί είναι: Κλινική ψυχολογία, Γνωστική ψυχολογία, Κοινωνική ψυχολογία, Πειραματική ψυχολογία, Νευροψυχολογία. Άρα, ο ψυχολόγος έχει μία βασική θεωρητική κατάρτιση της επιστήμης της ψυχολογίας, χωρίς να έχει εξειδικευτεί σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα. Σε περίπτωση, που κατέχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, τότε μόνο θεωρείται εξειδικευμένος σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, για παράδειγμα, Σχολική Ψυχολογία.

Τι είναι ο ψυχοθεραπευτής;
  Ο ψυχοθεραπευτής διαφέρει από τον ψυχολόγο. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να αναλαμβάνει άτομα ή ομάδες σε ψυχοθεραπεία. Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία, κατά την οποία το άτομο, που αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, συνεργάζεται με τον ψυχοθεραπευτή προκειμένου να διερευνήσει και να βρει τις βαθύτερες αιτίες που του έχουν προκαλέσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει στο παρόν. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αποκτήσει ο θεραπευόμενος αυτογνωσία, να αποκτήσει, δηλαδή, επίγνωση των συναισθημάτων αλλά και των πράξεών του, να βρει την εσωτερική του δύναμη και να γίνει πιο ανθεκτικός στις δυσκολίες της ζωής αποκτώντας την ικανότητα να βρίσκει λύσεις. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, οι περισσότεροι ψυχολόγοι είναι και ψυχοθεραπευτές.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Ψυχολόγο και στον Ψυχίατρο;
  Ο Ψυχολόγος ειδικεύεται συνήθως, σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κλάδο ψυχολογίας, όπως, σχολική ψυχολογία (οργανώνει παρεμβάσεις σε σχολεία), κλινική ψυχολογία( κάνει διάγνωση και χορηγεί ψυχομετρικά τεστ), ή ψυχοθεραπεία. Ο Ψυχολόγος δε χορηγεί φάρμακα, σε αντίθεση με τον Ψυχίατρο. Ο Ψυχίατρος, όταν κάνει την επίσημη διάγνωση, μέσα από την κλινική συνέντευξη, μπορεί να χορηγήσει φάρμακα στον ασθενή για την αντιμετώπιση και βελτίωση των συμπτωμάτων του. Αρκετές φορές, ο Ψυχίατρος ειδικεύεται και στην Ψυχοθεραπεία.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή;
  Συνήθως, οι άνθρωποι επισκέπτονται Ψυχολόγο ή κάποιον άλλον ειδικό ψυχικής υγείας, όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι πολύ συχνό, να έχουν δοκιμάσει όλες τις πιθανές λύσεις βοηθείας (υποστήριξη και παροχή συμβουλών από συγγενείς και φίλους, εκτόνωση της έντασης μέσω της εκγύμνασης, εναλλακτικές θεραπείες), προτού φτάσουν στο σημείο να αναζητήσουν έναν Ψυχολόγο. Όταν, λοιπόν, το άτομο φτάσει στην πόρτα του Ψυχολόγου, συνήθως υποφέρει από ένα σωματικό σύμπτωμα ή νιώθει ότι έχει υπερβολική ένταση, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί ή άλλες φορές νιώθει μία διάχυτη θλίψη και απαισιοδοξία. Το σύμπτωμα και το συναίσθημα του μελλοντικού θεραπευόμενου, που αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού, είναι και το κίνητρό του για να δεσμευτεί σε μία θεραπεία ψυχοθεραπευτικού τύπου.

Ποια είναι η διαφορά συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας;
  Η Συμβουλευτική επικεντρώνεται στη λύση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Ο σύμβουλος, συνήθως, παρέχει υποστήριξη στο συμβουλευόμενο, μέσω παροχής συμβουλών ή εναλλακτικών λύσεων για το πρόβλημά του. Συνήθως, η Συμβουλευτική διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την Ψυχοθεραπεία και δεν επικεντρώνεται στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών ενός προβλήματος, που απασχολεί το άτομο, που αναζητά βοήθεια. Η συμβουλευτική μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο σε ένα ψυχολογικό γραφείο, αλλά και σε μία εταιρεία ή σε ένα σχολείο( συμβουλευτική προς εκπαιδευτικούς).

Υπάρχει το απόρρητο;
  Οτιδήποτε ειπωθεί μέσα στη συνεδρία, προστατεύεται από το απόρρητο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή και στο θεραπευόμενο. Ο Ψυχοθεραπευτής έχει το δικαίωμα να σπάσει το απόρρητο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις: όταν, δηλαδή, απειλείται η ασφάλεια του ίδιου του θεραπευόμενου ή κάποιου άλλου. Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευόμενος ενημερώνεται από τον Ψυχοθεραπευτή για την άρση του απορρήτου αλλά και για τους λόγους, που θα προβεί σε μία τέτοια πράξη.


Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Είναι μία επένδυση ζωής. Όπως όταν το σώμα νοσεί, σπεύδουμε να το φροντίσουμε και να το θεραπεύσουμε, εξίσου σημαντικό είναι να θεραπεύσουμε και την ψυχή μας.


Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια, προκειμένου να προσφέρετε στον εαυτό σας την ποιότητα ζωής, που σας αξίζει!

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά διάφορες δυσκολίες.

Περισσότερα

Συμβουλευτική Γονέων

Στη Συμβουλευτική Γονέων συνεργάζομαι με τους γονείς για ένα κοινό σκοπό.

Περισσότερα

Βιωματικά Σεμινάρια

Μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, που θα αλλάξει τη ζωή σας!

Περισσότερα

Παιγνιοθεραπεία

Μέσα από μία δημιουργική διαδικασία, που χρησιμοποιεί ως θεραπευτικό εργαλείο το παιχνίδι και τις τέχνες.

Περισσότερα

Πολυμέσα

Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις μας σε διάφορα πανελλαδικά κανάλια.

Άρθρα

Διαβάστε διάφορες ενδιαφέρουσες συζητήσειςκαι άρθρα με σκοπό την ενημέρωση σας.