Σκυλλίας Ένας δεινός αρχαίος κολυμβητής

  Από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων εποίκων της Παλλήνης Χαλκίδικής, ήταν ο Σκυλλίας ή Σκύλλις ή ακόμη Σκύλαξ και Σκύλλος – ονομαστός κολυμβητής, (στο μακροβούτι και στο κολύμβι … σωστό «σκυλόψαρο !...»)

  Αιχμάλωτος του στόλου του Ξέρξη, στα Μηδικά (μαζί με την κόρη του Ύδνα,που και σ’ αυτήν είχε διδάξει την τέχνη του), επιχείρησαν με επιτυχία στους Αφέτες της Μαγνησίας – απέναντι του Αρτεμισίου της Εύβοιας – δολιοφθορά κατά των πλοίων του Ξέρξη.

  Με συνεχείς αθώρητες καταδύσεις στην τρικυμισμένη θάλασσα, έκοψαν τα σχοινιά που συγκρατούσαν στις άγκυρές τους τα Περσικά πλοία, με αποτέλεσμα πολλά απ’ αυτά να εξωκείλουν και να καταστραφούν στα βράχια της Μαγνησίας (σήμερα «Ξυλοφάγος»).

  Στη συνέχεια, οι δυο «κομάντος» - δολιοφθορείς, πότε με μακροβούτια και πότε με κολυμβοδρομία, κατέφυγαν στους συμπατριώτες τους Έλληνες του Αρτεμισίου, διανύοντας την απίστευτη απόσταση των 80 σταδίων (περίπου 13 χιλιόμετρων), ενημερώνοντάς τους για τις προθέσεις και τις κυκλωτικές κινήσεις του εχθρικού στόλου.

  Οι Έλληνες τους τίμησαν ως ήρωες και οι Αμφικτίονες αναθηματικά στους Δελφούς.Στα Ρωμαϊκά Χρόνια, επισκέπτης ο Νέρωνας απέσπασε του εντυπωσιακού αναθήματος την εικόνα της Ύδνας (και με άλλα …500 γλυπτά!...) τη μετέφερε στη Ρώμη.


Αναζητώντας τον Σκυλλία

Φωτογραφίες Δείτε μερικέςΕλύμνιος Το ζεστό αγκάλιασμα όλων μας

Λίγα Ιστορικά

  Κατ’ εξοχήν «ναυτούπολη» η Λίμνη της Εύβοιας - το Ελύμνιον των αρχαίων και οι (σχεδόν) ταυτόσημες Αιγές – έχει μια ιστορία δεμένη άρρηκτα με τη θάλασσα.

  Με άποικους - αειναύτες στην αρχαιότητα, με ναυτική ενασχόληση στα βυζαντινά, μεσαιωνικά και τουρκοκρατούμενα χρόνια και με δυναμική συμμετοχή στα κατά θάλασσαν γεγονότα της Επανάστασης του ’21, δημιούργησε το υπόβαθρο μιας μεγάλης ναυτεμπορικής «έκρηξης» στα μετ’ επαναστατικά χρόνια της απελευθέρωσης και της «αποκατάστασης των πραγμάτων» στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος. Στο όλο «θαύμα» της μετέπειτα – κι’ ως σήμερα – ανάπτυξης της παγκόσμιας Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, η συμβολή της ναυτικής πολιτείας της Λίμνης, υπήρξε διακριτικά σημαντική.

  Έτσι, είναι φυσικό στη διαχρονική ναυτοσύνη της, να συνέβησαν γεγονότα, να έγιναν «πράγματα και θαύματα», να έγιναν πότε ηρωικά και πότε υπέροχα κατορθώματα, να αναδείχθηκαν μορφές και προσωπικότητες, που άλλες καταξιώθηκαν και που – άλλες- για λόγους διάφορους παραμένουν αφανείς, περιμένοντας ακόμη καρτερικά κι’ αυτή την υστεροφημία τους…

Το σκεπτικό

  Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπ’ όψιν του ο Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης « ο Ποσειδών» και παραλληλίζοντας τη δράση αλλού της Ελλάδας – αδελφών- Συλλόγων κι’ Ομίλων με πλούσια πολιτιστική προσφορά και δραστηριότητα, αποφάσισε τη διοργάνωση του Κολυμβητικού Διάπλου του Β. Ευβοϊκού, ενισχύοντας τον ναυταθλητισμό και τις ικανότητες των κολυμβητών, αναδεικνύοντας τον γεωγραφικό – πανέμορφο Κόλπο με την έντονη παρουσία σ’ όλες τις φάσεις της ιστορίας μας, αναδεικνύοντας και τιμώντας – κάθε φορά – επιφανείς και αφανείς, «γενναίες» προσωπικότητες που επιτέλεσαν κάποιο σπουδαίο «έργο της θάλασσας».

  Τορπιλισμοί και ηρωισμοί, αυτοθυσίες και διασώσεις εν θαλάσσει ζωής – δίχως ανταμοιβή – διάσωση ναυαγών, συμβάντα απερίγραπτης τόλμης εν ώρα κινδύνου κι’ αποκοτιές, τολμήματα και παλικαριές, πράξεις όλες ετούτες της ψημένης στ’ αλάτι «ναυτικής – του Λιμνιώτη – ψυχής» κι’ άλλες πολλές…βρίσκουν έκφραση με ιδιαίτερο τρόπο σ’ ένα ειρηνικό-πολιτιστικό-θαλασσινό Μαραθώνιο, που πρωτοποριακά (εν έτει 2011) διοργανώνεται αυτό το καλοκαίρι. Και που η επιτυχία του δεν εξαρτάται, ούτε από τις επιδόσεις και τα βραβεία των αθλητών, ούτε από τις – όσες – συμμετοχές. Όχι!


ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Καλή επιτυχία

Δημήτρης Αποστόλου

«Ελύμνιος»

Μέλος συμπαράστασης του Αγώνα

Χορηγοί 2018


Ευχαριστούμε θερμά τους ανώνυμους και επώνυμους χορηγούς μας για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Είτε, υλική είτε ηθική, η ενίσχυση και η στήριξη τους είναι αυτή που κάνει πραγματικότητα την διοργάνωση του Σκυλλία και την κρατάει "ζωντανή" για τον τόπος μας και όλους τους συμμετέχοντες. Σας ευχαριστούμε!